Welke zwemles methodes zijn er?
Iedere aanbieder van zwemles in Nederland mag zelf de lesmethode bepalen. Om je iets meer informatie over de verschillende soorten lesmethodes te geven hebben wij hieronder de bekendste methodes uitgelegd.
Zwem-ABC (NRZ)
Het Zwem-ABC van de Nationale Raad Zwemveiligheid is in Nederland de meest voorkomende lesmethode.
De beginperiode
Bij de Zwem-ABC methode zal er in het begin veel focus op het watervrij maken van kinderen zijn. In deze fase zal de basis voor het leren zwemmen worden gelegd. Kinderen leren drijven op de borst en rug, in het water springen er weer uit klimmen, draaien van borst naar rug naar borst, onder water gaan, onder water kijken en zoeken. Op deze manier leren kinderen zichzelf op hun gemak te voelen in het water.
Het grotendeel van de oefeningen wordt in een spelvorm aangeboden omdat wij ervaren dat dit de beste manier is om kinderen iets te leren. Het lijkt er in eerste instantie misschien op dat het kind alleen maar speelt tijdens de lessen. Echter heeft ieder spel een bepaalde bedoeling. Nadat het kind watervrij is zal de volgende fase plaatsvinden: het aanleren van de zwemslagen.
Het vervolg
Bij de Zwem-ABC methodiek van de NRZ leren kinderen vier zwemslagen:
- De schoolslag
- De borstcrawl
- De enkelvoudige rugslag
- De rugcrawl
Om het kind zich op zijn/haar gemak te laten voelen in het water en om het kind vaardigheden aan te leren die gebruikt kunnen worden in onverwachte situaties, komen de volgende vaardigheden in het diepe water aan bod:
- Verschillende manieren van in het water gaan
- Onderwater zwemmen
- Klimmen op een vlot en de kant
- Zwemmen naar de bodem
Zwem-ABC (ENVOZ)
Ontvang internationaal erkende diploma’s met ENVOZ
ENVOZ is al 40 jaar aangesloten bij de International Federation of Swimming Teachers Associations (IFSTA). De IFSTA is de wereldwijde opleider van zwemleerkrachten en geeft een breed scala aan zwemdiploma’s uit via de Swimming Teachers Association in het Verenigd Koninkrijk. Zelfredzaamheid en zwemveiligheid zijn de uitgangspunten van ENVOZ.
De diploma’s van de ENVOZ zijn internationaal erkend volgens de Internationale Federatie van Swimming Teachers Association. De doelstelling van stichting ENVOZ is: “zo goedkoop mogelijk een breeddragend zwemdiploma op de markt brengen”. De diploma’s zijn gericht op een goede zwemveiligheid met een goede zwemtechniek. De eisen voor de verschillende zwemdiploma’s verschillen in sommige opzichten met die van de NRZ. De zwemslagen zijn hetzelfde en iedereen heeft als zelfde doel: een goede introductie op de vrijetijdsbesteding zwemmen en een hoge mate van zwemveiligheid.
Meer informatie: www.envoz.nl/zwemdiplomas/a-b-c-diploma.html
Survival-ABC (ZON)
http://www.zwemonderwijsnederland.nl/index.php/survival-abc
SuperSpetters (KNZB)
SuperSpetters is de nieuwste zwemles methode. Deze methode is opgesteld door de Koninklijke Nederlandse Zwembond. Binnen de SuperSpetter methode leren kinderen op een leuke en speelse manier zwemmen. Er is veel aandacht voor persoonlijke begeleiding van de kinderen. Binnen de SuperSpetter methodiek staat de betrokkenheid van de ouders hoog in het vaandel. De ouders van de kinderen worden op verschillende manieren betrokken bij het ontwikkelingstraject van het kind.
Kinderen vanaf 4 of 5 jaar kunnen starten met het volgen van de SuperSpetter zwemlessen. In kleine groepjes krijgen de kinderen zwemles van gediplomeerde leerkrachten. Iedere leerkracht is in het bezit van een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag). In eerste instantie zal het kind gewend moeten raken aan het water (watervrij). Hierna zal het kind de crawlslagen leren. Vervolgens de schoolslag en de enkelvoudig rugslag.
Het KNZB zwemdiploma kan al in 10 maanden worden behaald wanneer het kind twee keer per week zwemles heeft. Dit geldt ook voor het zwemvaardig worden (vergelijkbaar met zwemdiploma C). Let wel op, dit is slechts een inschatting en geen garantie. Het is afhankelijk van het kind hoe de zwemlessen worden opgepakt. Iedere zwemlesaanbieder staat vrij om een andere tijdsduur te communiceren.